Ce se întâmplă cu trotinetele electrice: noul trend din București care îți arată că ”nu ne mai facem bine”

de: Alexandru Puiu
26 07. 2021

În cazul în care ți se pare că există mai puține trotinete electrice în trafic, s-ar putea să aibă legătură cu faptul că românii s-au gândit să le vandalizeze sau să le arunce în Dâmbovița. Herăstrău pare de asemenea o opțiune foarte atractivă pentru bucureșteni.

O serie de clipuri au devenit virale în ultimele zile din Capitală. Acestea ilustrează tineri care fie aruncă trotinetele electrice în apă, fie le vandalizează. În mod regretabil, companiile care închiriază aceste mijloace de transport electrice au făcut eforturi semnificative pentru a le recupera din Herăstrău și din râul Dâmbovița.

Până la această oră, au recuperat zeci de trotinete, conform datelor obținute de Digi24. Din păcate, multe dintre ele nu vor mai fi recuperate niciodată, din cauza unei alte practici foarte populare printre bucureșteni. Mulți le fură, le distrug sistemele GPS, le vopsesc și le vând pe internet sub branduri proprii sau fără niciun brand.

Trotinetele electrice furate sau aruncate în râu, o pagubă masivă

”Chiar în lacul Herăstrau, aici, în parc, se vedeau de pe margine, se vedeau trotinetele pur și simplu în apă. Pe un tânăr, minor, l-am surprins exact când arunca trotineta în apă.”, a explicat Adrian Daniel, manager la una dintre companiile responsabile de închirierea trotinetelor.

”Avem mecanisme, trotinetele Lime au GPS și colectăm o serie de date să înțelegem anomaliile foarte repede, să intervenim în teren.”, a explicat Luca Mateescu, manager operațional Lime. Din păcate, indiferent cât de rapizi sunt cei care închiriază trotinetele, când ajung, deja e prea târziu. Multe sunt defecte, vandalizate sau în râu. Trotinetele sunt „foarte zgâriate, aripile îndoite. În alte cazuri chiar rupte, zgârieturi, cabluri, câteodată, smulse, trase”, a adăugat Mateescu.

În ceea ce privește pierderile, o trotinetă bună de închiriat, cu toate dotările și mecanismele necesare, ajunge chiar și la 1000 de euro.

Utilizatorii obișnuiți ai acestor trotinete, dacă sunt identificați după ce strică una, sunt buni de plată. ”Dacă aș abandona această trotinetă în afara stației de încărcare, aș putea primi o amendă de 100 de lei. Sau chiar mai rău. Dacă aș strica-o în mod intenționat, compania care o închiriază ar putea să îmi tragă din cont 1000 de lei, amendă pentru că trotineta nu ar mai putea fi folosită”, a explicat Maria Mois, jurnalist Digi24.